Op locatie trouwen?

Tegenwoordig kun je bijna overal trouwen; van dierentuin tot pretpark tot in je eigen achtertuin. Alles wordt wat dat betreft zoals we het tegenwoordig ook graag willen; op maat gemaakt, uniek, passend bij het stel en soms op de mooiste locaties. Hier in Twente hebben we er best wel veel, alhoewel er in Nederland natuurlijk nog veel meer te vinden zijn.

Zo mag ik dit jaar voor het eerst een strandhuwelijk voltrekken in Scheveningen. Kan ik dat alvast van mijn persoonlijke BABS-bucketlist schrappen! Dat betekent dat ik in dit geval eenmalig benoemd ben voor/door de gemeente Den Haag waar Scheveningen onder valt. Daar moet het aanstaande paar dan helaas wel nog dieper in de buidel tasten, want aan zo’n eenmalige benoeming van een ‘vreemde’ (lees; buiten de gemeente) BABS zijn bijna altijd kosten verbonden. En soms best een heftig bedrag. Het verschilt ook in dit geval weer per gemeente en het meest flauwe hieraan is dat ik als BABS dan geen enkele vergoeding ontvang, in tegenstelling tot wanneer ik een huwelijk voltrek in één van de gemeenten waarvoor ik werkzaam ben.

Dat laatste weten heel veel, of zeg maar geen enkel, aanstaande paren niet. Ik vertel het overigens ook nooit want ik vind het al vervelend dat ze extra kosten moeten maken omdat ze mij de eer gunnen. Dan ga ik niet ook nog zelf een factuur sturen ofzo. Al ken ik collega’s die daar wel voor kiezen, maar dat moet elke BABS voor zichzelf bepalen.

Waar stellen rekening mee moeten houden zijn ook eventuele extra kosten vanuit de locatie zelf naast de gemeentelijke kosten (waar het Stadhuis bij in begrepen zit). Ook is het goed om na te denken of deze locatie makkelijk bereikbaar is, hoe je de opstelling tijdens de ceremonie wilt en of het uberhaupt wel de juiste plek is voor jouw belangrijk(st)e dag? In een andere blog zal ik nog wat tips geven waar je nog meer aan moet denken bij de uiteindelijke grote dag, maar het bovenstaande is in ieder geval al heel belangrijk.

Zelf ben ik in 2000 getrouwd in de dierentuin van Emmen. Die bestaat helaas niet meer, maar het was een prachtige en perfecte locatie voor ons. Helemaal omdat er maar liefst 9 kinderen bij de ceremonie waren. Die konden na de ceremonie en de overheerlijke bruidstaart zich lekker uitleven in de dierentuin. Toen was nog niet alles aangewezen als ‘het huis der gemeente’ zoals men dat zo mooi noemt, maar het is wel fijn dat de keuze zo groot en bijna oneindig lijkt te zijn.

Bij een ceremonie tot 50 personen in bijvoorbeeld je achtertuin is er niets aan de hand en heb je alleen de plicht om te vermelden dat je daar wilt trouwen. Al moet je sowieso de plek al doorgeven. Boven de 50 personen kan het zijn dat de brandweer moet langskomen i.v.m. (brand)veiligheid, maar daarover kan de gemeente je prima informeren. En zeg nou zelf; die tuin waar je vader met hart en ziel al jaren alles tot in perfectie bijhoudt, dat schreeuwt er toch om om als jouw trouwlocatie te dienen? Scheelt in ieder geval in de (extra) kosten denk ik zo.

*/ /*