Wat ‘kost’ nou eigenlijk een BABS?

Ik merk het steeds weer als ik op huisbezoek kom bij een aanstaand bruidspaar; men heeft over het algemeen geen idee wat een trouwambtenaar eigenlijk ‘kost’ laat staan verdient. Laat ik beginnen met iedereen uit de droom te helpen dat het werk van een trouwambtenaar (afgekort BABS) een fulltime baan is. Zeker, je kunt er vele uren in steken maar het is geen ‘9-tot-5-baan’.

In vele gemeenten, zo ook de gemeenten waar ik voor werk, is het afwachten wie een aanstaand bruidspaar kiest. Dat betekent dat je je de ene maand helemaal het schompes schrijft aan ceremonies terwijl je het een volgende maand weer heel rustig hebt.

Elk paar betaald een bedrag voor zijn/haar huwelijk of geregistreerd partnerschap aan de betreffende gemeente. Ook hierin verschilt het bedrag per gemeente evenals wat je ervoor krijgt. Bij de ene gemeente zit standaard het trouwboekje inbegrepen en bij een andere gemeente moet je dat apart aanklikken en dan ook vaak apart nog betalen. Van dat bedrag worden ook de trouwambtenaren betaald dus het is niet zo dat een paar nog apart moet betalen voor een trouwambtenaar.

Let wel; er zijn natuurlijk ook trouwambtenaren die dit wel als baan doen. Daaraan zijn andere kosten verbonden maar daarover lees je in een andere blog meer (zelfstandige BABSen).

Elke gemeente bedenkt zelf hoeveel uur men denkt dat een BABS nodig heeft om een goede ceremonie te kunnen voltrekken. In de ene gemeente staat er daarom 3 uur voor waarbij het bij een volgende gemeente 4,5 uur is en bij sommigen zelfs 6 uur. In die uren heeft een BABS vaak telefonisch of per mail al contact met een aanstaand paar. Daarnaast gaat men vaak op huisbezoek om de wensen voor de ceremonie door te spreken, een paar van bepaalde tips te voorzien (zie mijn andere blog) en voor informatie want om een mooie ceremonie te kunnen verzorgen is leuke, grappige, ontroerende informatie nodig van het stel zelf. Vervolgens gaat de BABS met deze informatie aan de slag en maakt hiervan een zo mooi mogelijk verhaal.

Dan de grote dag zelf; in sommige gevallen is de ceremonie in het stadhuis maar soms ook op locatie. Bij sommige gemeenten moet ik dan zelf nog eerst de toga en de trouwakte van tevoren ophalen, naar de locatie rijden, ceremonie voltrekken en daarna zorgen dat alles weer teruggebracht wordt naar het gemeentehuis. Daar krijgen we helaas vaak geen cent extra voor.

U zult begrijpen dat 3 uur dan wel heel erg aan de krappe kant is als vergoeding. En die 3 uur betekenen dan over het algemeen ook dat we er maar liefst zo’n € 50 netto per ceremonie aan over houden. Maar zoals een collega van mij altijd zegt: Je wordt er niet rijk van maar wel gelukkig! En zo is het want, ik blijf het steeds een eer vinden als ik gekozen wordt om mensen in de echt te mogen verbinden! 

*/ /*